ScoaladeAntreprenoriat

Plantatia de arbori Paulownia, o afacere profitabila cu riscuri minime

paulownia

In Romania exista foarte multe idei care pot fi implementate in domeniul agriculturii, o parte dintre ele avand potential de afaceri. O astfel de idee, care castiga teren in tara noastra de la un an la altul, este plantatia cu Paulownia, un arbore originar din China care creste extrem de repede, poate fi plantat cu riscuri minime, iar profitul apare dupa numai 3 ani.

Ce este Paulownia?

Arborele asiatic Paulownia exista in Romania inca din anul 1973, insa se utiliza doar in scop ornamental. In prezent, in tara noastra se gasesc sute de mii de hectare acoperite cu paduri de Paulownia, iar fiecare dintre aceste hectare promite un venit de 30.000 euro la vanzare, pentru biomasa sau cherestea. Arborele este foarte adaptabil si s-a aclimatizat cu succes in Romania.

Paulownia are avantajul de a ajunge la inaltimea de 4 metri intr-un singur an. Prin comparatie, fagul atinge aceasta inaltime in 10 ani, iar stejarul in 15 ani. Totodata, arborele asiatic absoarbe de 6 ori mai mult dioxid de carbon decat fagul si are greutatea cu 30% mai mica decat lemnul romanesc obisnuit.

La ce se foloseste?

Odata ajuns la maturitate, lemnul este extrem de cautat pentru constructii deoarece este usor (cantareste cca. 310 kg pe metru cub uscat), dur, nu are noduri, nu se crapa si nu se torsioneaza. Din acest lemn se pot face instrumente muzicale, avioane usoare, iar majoritatea cumparatorilor din Europa Occidentala il utilizeaza pentru iahturi, mobila de calitate superioara si accesorii pentru masini de lux. Pe langa aceste intrebuintari, arborele este recunoscut si pentru valoarea sa energetica, ceea ce face ca arderea a doar 2 kg de Paulownia sa echivaleze cu arderea unui litru de motorina.

Cum se cultiva?

Paulownia poate fi plantat in Romania atat primavara, cat si toamna, insa materialul saditor este mult mai ieftin primavara. Este nevoie de o suprafata minima de jumatata de hectar, iar caracteristicile solului si climatica zonei trebuie sa fie luate in calcul, deoarece exista mai multe soiuri de Paulownia si fiecare soi este potrivit pentru o anumita zona. In tara noastra, speciile care se adapteaza cel mai bine sunt Paulownia Tomentosa, Paulownia Shang Tong, Paulownia Elongata, Paulownia Arctic si Paulownia Fortunei.

Indiferent de specie, acest arbore creste doar pe un sol cu pH-ul cuprins intre 4,5 si 7. Paulownia are nevoie de fertilizare, toaletare lunara si de 2 prasiri pe an, irigarea fiind, de asemenea, esentiala.

Ce investitie presupune afacerea?

Investitiile initiale in afacerea cu arbori Paulownia sunt accesibile pentru oricine. Spre exemplu, un fermier din Alba a investit initial doar 2.500 RON in seminte si teren, pentru a porni o afacere cu 900 de puieti.

In medie, pretul unui singur puiet este de 6 euro, insa poate fi mai ieftin daca se apeleaza la o firma specializata in comercializarea si plantarea acestora. Spre exemplu, societatea Paulownia Online, reprezentata de specialistul Paul Basoc, asigura materialul saditor si manopera de plantare la preturi de 1.500 euro/ha pentru sezonul de primavara si 2.900 euro/ha pentru cel de toamna, pe fiecare hectar plantandu-se 600 de puieti.

Arborele are nevoie de fertilizare, ceea ce presupune costuri intre 200 si 300 RON/an. Irigarea poate fi facuta cu ajutorul unui sistem inovator care costa pana la 600 de euro/ha.

Care este profitul obtinut?

Paulownia se cultiva in special pentru export, iar profitul obtinut din vanzare este de cca. 4 ori mai mare decat investitia si poate ajunge la 30.000 de euro/ha. Pentru lemnul uscat de Paulownia, metrul cub poate fi vandut cu sume cuprinse intre 300 si 2.000 de euro.

Daca te intereseaza aceasta idee, aici si aici poti afla mai multe informatii despre antreprenorii care au inceput deja afaceri cu Paulownia in Romania.

Aici afli cum poti infiinta legal o plantatie de Paulownia pe care sa iei subventia SAPS, iar de aici poti cumpara material saditor pentru plantatie (manopera de plantare este gratuita).

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION