ScoaladeAntreprenoriat

Plan de investitii pentru o afacere cu vinuri

Struguri

In ierarhia tarilor viticole europene Romania se afla pe locul cinci, datorita conditiilor naturale prielnice pentru dezvoltarea culturii de vita de vie. Mai mult decat atat, tara noastra se numara printre cei mai mari producatori de vin din lume, ocupand locul sase in Europa, dupa tari ca Franta, Spania si Italia.

In acest context, deschiderea unei afaceri cu vinuri poate fi o idee foarte buna, mai ales datorita faptului ca, potrivit specialistilor in domeniu, piata romaneasca nu a ajuns inca la saturatie. Segmentul cel mai profitabil la momentul actual este reprezentat de vinurile premium si super-premium.

Daca vrei sa incepi un business in viticultura, insa nu cunosti pasii de urmat si valoarea investitiei, iti prezentam un plan orientativ, aplicabil pentru patru hectare de teren.

Potrivit datelor publicate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, investitia initiala in cazul unei culturi de vita de vie implica lucrarile de pregatire a terenului, infiintarea plantatiei viticole si instalarea sistemului de sustinere. Pregatirea unui teren de patru hectare presupune o investitie de peste 19.000 lei, in care sunt incluse costurile pentru fertilizat terenul, scarificat, arat, dezinsectizat si discuit. Pe de alta parte, investitia pentru infiintarea plantatiei poate ajunge la 16.000 lei, intrucat presupune plantarea vitei de vie si afanarea solului. In ceea ce priveste instalarea sistemului de sustinere a vitei, investitia poate depasi 40.000 lei pentru patru hectare de teren, suma incluzand fixarea mecanica a stalpilor fruntasi si de mijloc, ancorarea si instalarea sarmei.

In cel mai bun caz, investitia initiala se amortizeaza in totalitate dupa primul an de productie.

In aceasta privinta, potrivit unor studii publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, productia fizica proiectata este de 10.000 de kg de struguri de masa pe hectar. Totodata, productia estimata in cazul strugurilor de vin este de 8.000 de kg  pe hectar. Asadar, in cazul in care alegi sa cultivi doar struguri de vin pe patru hectare de teren, poti obtine venituri de peste 90.000 lei/an daca stabilesti un pret de cca. 6 lei/kg.

Pentru a avea succes intr-un business care presupune cultivarea vitei de vie, factorii de mediu joaca un rol decisiv. Iti poti face o idee despre relatiile vitei de vie cu factorii de mediu accesand acest link, iar reteta unei recolte bogate o gasesti aici. Privind alegerea, organizarea si amenajarea terenului, poti afla mai multe aici, iar aici ai acces la ilustratii si informatii utile cu privire la alegerea si amplasarea portaltoilor si a soiurilor de vita roditoare, la stabilirea distantelor de plantare, a spatiului de nutritie etc.

Tot ce trebuie sa stii privind Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, precum si informatii referitoare la cadrul legislativ european si national, gasesti aici.  Aspecte privind legislatia specifica sunt accesibile si aici, iar despre noua Lege a Viei si Vinului poti afla mai multe aici

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION