ScoaladeAntreprenoriat

Cum se construieste un brand de succes? Istoria Starbucks in cifre

starbucks

Te-ai gandit vreodata de ce ai avea nevoie pentru a crea un brand care sa fie prezent pe mai multe piete internationale? Ei bine, noi spunem ca ai nevoie de o idee buna, un segment din piata care nu este valorificat la maxim, multa munca, putere de convingere pentru a atrage investitori si, bineinteles, noroc. Iata mai jos povestea celei mai mari retele de cafenele din lume.

Povestea Starbucks a inceput in anul 1971, atunci cand profesorul de limba engleza Jerry Baldwin, profesorul de istorie Zev Siegel si scriitorul Gordon Bowker au deschis o cafenea in orasul american Seattle. In anul 1966, un prieten comun al celor trei, Alfred Peet, a deschis o cafenea micuta, idee din care s-au inspirat si fondatorii Starbucks.

Chiar daca magazinul era unul mic si modest, acesta a avut succes imediat, iar dupa un an au reusit sa isi cumpere propria masina pentru prajit cafea. Pana atunci, boabele de cafea erau duse la prietenul lor, Alfred Peet, pentru a fi prajite.

Anul 1981 a fost unul decisiv pentru dezvoltarea companiei. Atunci a intrat in companie Howard Schultz, iar restul este istorie. Acesta si-a dat seama de potentialul companiei si le-a spus celor trei proprietari sa deschida mai multe cafenele in Statele Unite si Canada.

Imediat dupa ce a preluat postul de Head of Marketing, Schultz a insistat foarte mult pe instruirea angajatilor in ceea ce priveste atitudinea prietenoasa si deschisa fata de clienti, fiind constient ca numai asa poate propulsa afacerea pe culmile succesului.

In anul 1983, Schultz si-a dat seama ca ceva trebuia schimbat in companie. Cafenelele trebuiau sa aiba acea atmosfera intima care iti permite sa mergi cu prietenii si sa socializezi. Din pacate, ideea a fost refuzata de catre cei trei proprietari si astfel acesta a plecat din companie in anul 1985, deschizand cafeneaua Il Giornale, bazata dupa propriile concepte.

Astfel, dupa angajarea lui Dave Olsen (acesta detinea o cafenea cunoscuta pentru una dintre cele mai delicioase bauturi – caffe latte), Il Giornale a ajuns in doar cateva luni sa fie vizitata de 1.000 de persoane pe zi.

Adevarata surpriza a venit putin mai tarziu in acelasi an, 1987: Jerry Baldwin si Gordon Bower au decis sa vanda Starbucks. In acel moment Schultz stia exact ce are de facut si si-a urmat instinctul. Starbucks a fost cumparat de catre acesta pentru suma de 3,8 milioane de dolari. Noua companie Starbucks detinea 9 magazine.

Odata cu preluarea Starbucks, Schultz a dorit sa extinda rapid cafenele in intreaga tara. Astfel s-au deschis cafenele in Chicago, Los Angeles, etc. Principalele locatii unde se deschideau magazine Starbucks constau in cladiri de birouri, aeroporturi, campusuri, centre comerciale.

In anul 1992, Starbucks a devenit companie publica si a initiat o strategie de crestere a veniturilor, pana in anul 1995 acestea crescand de la 427.000 $ (1990) la 700.000 $.

Starbucks a avut un asemenea succes deoarece compania a investit mult in forta de munca de calitate, acestia beneficiind de traininguri, precum si in produsele de o calitate superioara. Iata cum, pornind de la zero, aceasta cafenea din Seattle a devenit cel mai iubit lant de cafenele din lume, un loc numai bun sa iesi cu prietenii, partenerul de viata sau la intalniri de afaceri.

Cum s-a dezvoltat Starbucks pe parcursul primilor ani?

 1971 – anul infiintarii

1972 – s-a deschis a 2 cafenea

1984 – s-a deschis a 6 cafenea

1988 – 15 cafenele deschise

1989 – 20 cafenele deschise

1990 – 30 cafenele

1992 – 53 cafenele

In prezent sunt deschise peste 20.000 de cafenele Starbucks.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION