ScoaladeAntreprenoriat

Cum poti face bani din fotografie?

fotografie

Ce poate fi mai frumos decat sa scoti bani dintr-un hobby? Iti place ce faci, nu mergi la servici gandindu-te ca iar trebuie sa bifezi o zi obositoare de munca si, in plus, castigi bani. Meseria de fotograf este din ce in ce mai cautata in zilele noastre, poate si datorita camerelor foto digitale, care sunt din ce in ce mai performante.

Poti sa alegi sa lucrezi full time sau in timpul liber (in special in weekend-uri), sa iti deschizi o firma sau sa devii Persoana Fizica Autorizata – PFA. Pentru a crea o firma de tip SRL-D, dureaza aproximativ 7 zile, de documente si de contabilitatea firmei putandu-se ocupa o casa de avocatura. In acest caz, trebuie sa iei in calcul ca aceste servicii costa undeva la 100 euro pe luna (avantajul este ca scapi de statul la coada pe la institutiile statului).

Daca vrei sa economisesti niste bani, poti opta pentru PFA. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi cursuri de fotografie acreditate (acestea costa aproximativ 1500 lei) si sa treci testul final, bineinteles. Apoi iti poti deschide un PFA. Daca nu stii unde poti gasi cursuri, un simplu research pe internet iti va fi de folos. Google iti va afisa o multime de optiuni: de la studiouri foto si pana la magazine de fotografie cunoscute.

Cat trebuie sa investesti in aceasta afacere

Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de cat de multi bani vrei sa investesti. Poti sa ai nevoie de 1000-2000 euro sau de 10000 euro. In principiu, cei mai multi bani se vor duce pe aparatura, site, laptop. Spre exemplu, un site poate costa de la 100-200 euro si pana aproape de 1000. Depinde cat de complex vrei sa fie.

Tine cont, atunci cand iti cumperi un laptop, ca acesta sa fie printre cele mai performante deoarece viteza iti va fi necesara atunci cand instalezi pe el fel si fel de programe (Photoshop, Lightroom etc.).

De asemenea, este o idee foarte buna sa iti cumperi hard disk-uri externe pentru backup – asta daca nu vrei sa stergi din greseala fotografiile de la ultima nunta si sa ii spui clientului ca nu mai ai ce sa ii oferi.

Iata cat te-ar putea costa o trusa de fotograf:

– aparat DSLR: 2000 – 12000 lei

– cel putin doua obiective, unul cu zoom si celalalt fix, cu o diafragma cat mai mare: cateva mii de lei

– flash: 1000 – 2000 lei/bucata

– carduri: 500 lei

– hard disk extern: 500 lei

– baterii de rezerva pentru camera si flash: 500 lei

– laptop: 4000 lei

– licenta programe editare foto: 1000 lei

Ce aparatura sa-mi iau?

Un DSLR sau un Mirrorless. Pretul pentru acestea poate varia de la cateva sute de euro si pana la mii de euro. Dar o camera buna costa, nu-i asa? Chiar daca majoritatea fotografilor folosesc un DSLR, in ultimul timp tot mai multi se orienteaza catre Mirrorless, acesta avand doua mari avantaje: este mai mic si mai usor. Daca iti cumperi un DSLR, iti recomand sa optezi pentru firme care sunt cunoscute (Canon sau Nikon). Toate marcile sunt bune dar acestea doua sunt cele mai comune din Romania si astfel, daca pe viitor vrei sa faci upgrade sau sa iti schimbi marca, vei reusi mult mai usor sa le vinzi.

Ce trebuie sa stii pentru a deschide o afacere in acest domeniu

– trebuie sa iti deschizi un SRL sau un PFA

– investitia este de cateva mii de euro (cei mai multi bani vor fi dati pe aparatura)

– ai nevoie de colaboratori

– avantajul este ca nu ai nevoie de un spatiu fizic, deci nu platesti chirie

– promoveaza-ti serviciile cu ajutorul retelelor sociale (Facebook)

Important este sa stii sa atragi noi clienti, sa oferi servicii de calitate si sa te promovezi. Concurenta in domeniu este destul de mare si trebuie sa fii inovativ, sa fii mereu cu un pas inaintea celorlalti fotografi.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION