ScoaladeAntreprenoriat

Cele mai bune tari pentru a incepe o afacere

doing business

In imobiliare exista un criteriu care, de foarte multe ori, face diferenta intre o achizitie reusita si asteptarea ofertei potrivite: locatie, locatie, locatie. Acest criteriu are, din ce in ce mai mult, aplicabilitate si in lumea afacerilor. A sti care este cel mai bun loc pentru a demara un business de succes este unul dintre elementele cheie pentru reusita, indiferent de domeniul de activitate.

Asa ca, daca sunteti in cautarea unui loc ideal pentru a pune bazele unui startup sau pentru a dezvolta o afacere deja existenta, urmatoarea lista va fi mai mult decat utila. In raportul Doing Business 2015 (pe care il puteti accesa aici), Banca Mondiala ofera o serie de informatii vitale, colectate din 189 de tari, necesare pentru a sti daca decizia de a face business peste granite ar fi de ajutor sau ar fi mai mult o pierdere de timp.

Toate aceste tari din raportul Bancii Mondiale au facut aproape tot ce le-a stat in putinta pentru a crea un mediu de afaceri favorabil celor care decid sa le treaca granitele si pentru a atrage proiecte care le-ar putea aduce notorietate si care ar contribui cu sume importante la economia nationala. In plus, unele dintre ele au reusit sa introduca o serie de reforme care sa reduca substantial costurile infiintarii unui startup.

Acestea fiind spuse, iata care sunt primele 10 tari din lume care au decis sa fie prietenoase cu antreprenorii:

  1. Singapore

Micul stat-oras insular este de fapt o natiune bogata, fiind unul dintre cele mai importante hub-uri comerciale ale lumii. Guvernul este extrem de deschis catre realizarea de schimburi comerciale, legile se aplica indiferent de situatie, iar nivelul de taxare este mic. In raportul Bancii Mondiale, Singapore se afla pe locul 1 ca medie generala si pe locul 6 in ceea ce priveste criteriile pentru demararea unui startup. Exista 3 proceduri pentru inregistrarea unei firme, toate actele fiind rezolvate in mai putin de 3 zile, la costuri mai mult decat accesibile (in total, 415 dolari singaporezi).

  1. Noua Zeelanda

In nicio alta tara din lume nu este mai usor sa incepi o afacere. Tara are un scor perfect in ceea ce priveste creditarea business-urilor si a legilor care protejeaza investitorii minoritari, fiind pe primul loc in randul tarilor din raport la categoriile: demararea unei afaceri, obtinerea unui credit si legislatie pentru investitori. Pentru a crea o firma este nevoie de doar un act ce se poate trimite online si care costa 160,22 de dolari neo zeelandezi.

  1. Hong Kong

Desi acest stat se afla pe primul loc in randul natiunilor din intreaga lume la categoria obtinerii autorizatiilor de constructii, este pe locul 96 in ceea ce priveste inregistrarea proprietatilor. Investitorii minoritari sunt protejati, insa tara se afla pe locul 8 la demararea unei afaceri. Si asta pentru ca anul acesta a marit taxele pentru inregistrarea firmelor, ingreunand procesul (antreprenorii trebuie sa plateasca aproape 4.000 de dolari HK). Partea buna este ca toate detaliile administrative se termina in mai putin de 3 zile.

  1. Danemarca

Decizia de a reduce capitalul minim necesar pentru demararea unei afaceri nu a dus Danemarca mai sus de locul 25 la categoria “starting a business”. Este nevoie de rezolvarea a 4 chestiuni administrative pentru a avea un startup, care se rezolva in aproape 6 zile, precum si de 670 coroane daneze (sau 2.150 coroane), in functie de metoda de inregistrare in cadrul Autoritatii Daneze a Afacerilor (online costa mai putin). In ceea ce priveste procedura de obtinere a unui credit, tara se afla pe locul 23 in randul natiunilor din raport.

  1. Coreea de Sud

In aceasta tara este cel mai usor sa beneficiezi de electricitate (se afla pe locul 1 la aceasta categorie in raportul Bancii Mondiale) si relativ usor sa incepi, efectiv, business-ul (locul 17). Cele 3 proceduri se finalizeaza in 4 zile si costa de la 32.000 de woni in sus (la inregistrarea companiei se mai ia un procent de 1,2% din taxa de inregistrare si 20% pentru taxa pe educatie).

  1. Norvegia

Este destul de usor sa faci afaceri in Norvegia, insa obtinerea unui credit este o masura destul de ingreunata aici (este pe locul 22 la demararea unui business si pe locul 61 la obtinerea unui credit). Actele sunt finalizate in doar 5 zile si cu costuri reduse (5.666 de coroane norvegiene pentru inregistrarea online sau 6.797 de coroane pentru cea care necesita prezenta fizica la ghiseu).

  1. Statele Unite

Cu siguranta, o tara care se lauda cu atatea companii mamut, in domenii ce variaza de la tehnologie la bunuri de larg consum, cu o politica impresionanta de comert liber si cu o atitudine sanatoasa in ceea ce priveste antreprenoriatul nu putea lipsi din raportul Bancii Mondiale. Scorul SUA este foarte bun in categorii precum obtinerea unui credit (locul 2) sau deschiderea procedurilor de insolventa (locul 4), ceea ce inseamna ca, pe cat de usor este sa deschizi o afacere, pe atat de simplu este sa o inchizi.

Raportul analizeaza facilitatile din New York si Los Angeles. Autoritatile din New York au usurat procedurile pentru inregistrarea unei afaceri mutand online o mare parte dintre ele. Astfel, 6 documente se inregistreaza in cel mult 4 zile si costa 700 de dolari. In Los Angeles dureaza 8 zile si ii costa pe antreprenori 450 de dolari.

  1. Marea Britanie

Accesul la electricitate sau inregistrarea unei proprietati poate fi mai dificil in Anglia, insa sistemul de taxare, legislatia care protejeaza investitorii minoritari, accesul rapid la credite si posibilitatea de a face comert sunt elemente cruciale in decizia de a porni un business in aceasta tara. Pentru a inregistra o afacere este nevoie de 6 zile, multe dintre cele 6 proceduri putand fi rezolvate online, precum si de 65 de lire sterline.

  1. Finlanda

Finlanda este pe primul loc in raport in cazul procedurilor pentru insolventa si pe locul 27 ca deschidere pentru inceperea unui startup. Din pacate, dureaza cam 14 zile pentru finalizarea procedurilor de inregistrare. Cel mai mult dureaza trimiterea unei notificari catre National Board of Patents and Registration si catre administratia fiscala – de altfel, singurul act, care costa 380 de euro.

  1. Australia

Demararea unei afaceri este destul de simpla in Australia (tara este pe locul 7 la categoria „starting a business”), fiind destul de simpla si accesarea unui credit (locul 4 la aceasta categorie). Pentru a inregistra o firma aici sunt necesare mai putin de 3 zile si totul costa 457 de dolari australieni.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION