ScoaladeAntreprenoriat

Ce trasaturi de personalitate au cei mai bogati oameni ai lumii?

Personalitatea oamenilor de succes

Din datele stranse intr-un raport intocmit de UBS si PwC reiese ca, in intreaga lume, cei mai bogati oameni au trei lucruri in comun. Asta daca nu adaugam in ecuatie si conturile substantiale.

Dupa ce au analizat circa 1.300 de miliardari care si-au strans averea prin propriile puteri (iar o buna parte dintre acestia intra pe aceasta lista, a celor mai bogati oameni ai lumii, dupa ce si-au cladit averea in ultimii 20 de ani), UBS si PwC au cazut de acord ca printre acesti antreprenori de succes, trei trasaturi de caracter sunt preponderente. 2015 Billionaires Report contine date colectate in 14 dintre cele mai mari regiuni in care traiesc cei mai bogati oameni ai planetei.

Si daca va ganditi ca nu mai aveti timp pentru a ajunge pe lista celor doua entitati, trebuie sa stiti faptul ca miliardarii self-made incep primele proiecte antrepenoriale inca din tinerete, insa ajung sa faca primele miliarde de dolari abia pe la 40 de ani. Potrivit acestui raport, circa 23% dintre oamenii de afaceri intervievati au lansat primele startup-uri inainte de 30 de ani, in timp ce 68% dintre ei au pornit business-uri inainte de a trece pragul de 40 de ani.

Cei peste 1.000 de miliardari din raport au generat o avere combinata de 3.600 de miliarde de dolari, cele mai importante domenii de activitate, si cele in care antreprenorii au cele mai consistente conturi, fiind cel al tehnologiei si cel financiar.

  1. Apetit crescut pentru asumarea riscurilor.

Aceasta este una dintre trasaturile esentiale ale antreprenorilor de succes. “Miliardarii self-made au tendinta de a avea o atitudine foarte pozitiva in ceea ce priveste asumarea riscurilor, isi canalizeaza intreaga energie catre riscurile pe care le inteleg si gasesc modalitati inteligenre pentru a le diminua”, spun realizatorii raportului.

In plus, flerul lor pentru afaceri si pentru oportunitati le permite sa iasa dintr-un business la momentul potrivit, transferand posibilele riscuri catre alte persoane.  Raportul realizat de cele doua companii din domeniul financiar si din audit identifica trei elemente ale asumarii inteligente a riscurilor prin randul miliardarilor lumii. Pentru inceput, acestia par sa se concentreze catre avantajele unui business, in acelasi timp avand tot timpul in vedere obiective realiste.

“Le este teama de a nu pierde prin prisma ratarii unor oportunitati. Tendinta este de a nu se ingrijora in ceea ce priveste posibilitatea ca o afacere sa esueze, ci mai degraba de a lipsi dintr-un proiect cu potential”.

In al doilea rand, un antreprenor care stie sa riste cu cap cauta oportunitati in segmente in care are deja un avantaj. “In acest gen de situatii, pentru cei care nu au acest avantaj, riscurile vor parea mult prea mari si vor avea tendinta de a renunta”, mai spun autorii raportului.

Al treilea element este capacitatea de care dau dovata miliardarii self-made de a-si reveni dupa un esec. De cele mai mult ori acestia reusesc sa reintre in joc prin ajustarea unei idei de afaceri sau prin pastrarea unui volum suficient de resurse financiare.

  1. Focus aproape obsesiv pe business.

A doua trasatura cheie a personalitatii celor mai de success oameni de afaceri din lume identificata de studiul 2015 Billionaires Report este aceea ca miliardarii care au reusit sa-si stranga averea prin propria munca se concentreaza aproape obsesiv atat pe business-urile pe care le-au pus pe picioare, cat si pe alte oportunitati care pot aparea.

“Miliardarii self-made scaneaza in mod constant lumea pentru oportunitati pe care alte persoane nu le-au luat in calcul. Curiozitatea este un element central al marii majoritati a acestor antreprenori. Si tot curiozitatea este cea care ii impinge constant catre punerea in practica a dorintelor pe care le au clientii, acelea care creeaza oportunitati de afaceri semnificative”, se spune in raport.

Dupa ce identifica aceste oportunitati, acesti antreprenori pun in practica un mod de actiune extrem de orientat catre obiectivul pe care il au de realizat. “Unul dintre oamenii de afaceri cu care am vorbit se compara cu un pilot de vanatoare care ignora tot ceea ce este in apropiere pentru a se concentra doar pe linia orizontului”, se mai precizeaza in raportul celor doua institutii.

  1. Hotarare

Ultima dintre cele trei trasaturi de caracter, regasite in randul celor mai multi miliardari ai lumii, care au reusit sa construiasca adevarate imperii prin propriile puteri, este, deloc surprinzator, hotararea. “Miliardarii sunt extrem de rezistenti. Nu se dau batuti atunci cand intalnesc obstacole, au o etica extraordinara. Nu fug in fata responsabilitatilor, a problemelor, ci sunt hotarati sa persevereze in orice conditii”, afirma editorii acestui raport.

Potrivit acestora, cei mai bogati oameni ai lumii au tendinta de a fi antreprenori in serie, care invata din propriile greseli, construiesc tot timpul proiecte antreprenoriale si isi aduna toate resursele pentru a strange averi considerabile.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION