ScoaladeAntreprenoriat

Cat castigi dintr-o afacere cu rapita?

agricultura

Agricultura este unul dintre domeniile cu cel mai mare potential de crestere din Romania, cu atat mai mult pentru afacerile orientate spre export. Este si cazul afacerii cu rapita, care poate fi extrem de profitabila, cu conditia sa se tina cont de riscurile existente (vreme, boli etc.).

De ce sa incepi o afacere cu rapita?

Dupa cum am mentionat deja, piata externa este mai receptiva la aceasta planta decat piata interna. In anul 2014, 90% din cantitatea recoltata a fost destinata exportului, strainii folosind rapita ca biocombustibil, dar si pentru remedii naturiste. Antreprenorii care au o astfel de afacere vand productia la pret dublu fata de grau sau porumb, ceea ce inseamna ca se pot obtine venituri de 3500 de lei din 2,5 tone de rapita.

Mai mult decat atat, rapita poate fi folosita ca remediu naturist, ceea ce inseamna ca poate fi vanduta catre lanturile de magazine cu acest specific.

Cat investesti si ce profit obtii dintr-o astfel de afacere?

Conform specialistilor, investitia in cultura de rapita se recupereaza intr-un timp scurt, cu conditia ca anul agricol sa fie productiv. Profitul maxim este de 50% din investitie, ceea ce inseamna ca pentru 2500 kg/ha se poate atinge profitul brut de 1600 lei. In ceea ce priveste cheltuielile, fie ca sunt cheltuieli directe, pentru exploatare sau destinate lucrarilor, acestea pot depasi suma de 1870 lei, conform unor simulari realizate de Ministerul Agriculturii. Primavara este momentul in care agricultorul obtine primii bani de pe urma afacerii, deoarece atunci se strange recolta de rapita.

Care sunt riscurile afacerii cu rapita?

Cu toate ca rapita nu este considerata a fi pretentioasa la conditiile meteo, exista o serie de riscuri asociate fluctuatiilor de temperatura si lipsei precipitatiilor. Spre exemplu, 2014 a fost un an agricol bun, insa 2015 a fost un an incert, cu precipitatii dense primavara si scazute pe perioada iernii. Acest lucru a influentat recolta de rapita, care a fost vizibil mai modesta decat in anul precedent. De altfel, presa de specialitate vorbeste despre cifre ingrijoratoare pentru anul care tocmai se incheie, culturile de rapita fiind afectate in proportie de pana la 45% din cauza gerului.

Pe langa riscurile asociate conditiilor meteo, cultura de rapita poate fi afectata si de diverse boli. In Romania, agricultorii trebuie sa aiba grija la boli ca Olpidium brassicae, care a fost deja intalnita in doua judete in anul 2014 si sunt sanse mari sa se raspandeasca si in restul tarii.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION