ScoaladeAntreprenoriat

3 idei de business in mediul rural

agricultura

Inceperea unei afaceri in mediul rural poate parea, initial, o investitie neprofitabila, dar, daca analizati cu atentie, zonele rurale pot avea o multime de avantaje pentru cei care vor sa devina antreprenori: concurenta este mai redusa, costurile de infiintare pot fi mai mici decat intr-o zona urbana, iar finantarile nerambursabile din fonduri europene va vor acoperi o parte substantiala din investitia initiala.

Asa ca, in cazul in care stati intr-o zona rurala sau detineti un teren acolo, aveti oportunitatea de a infiinta o afacere sustenabila, profitand de potentialul pe care tara noastra il are in acest domeniu.

Si pentru ca o afacere rentabila ar trebui sa aiba la baza o idee buna, mai jos va prezentam 3 idei de business-uri care pot fi incepute in mediul rural si care pot genera un profit substantial:

Cultivarea trandafirilor

Daca va plac florile, puteti incepe o afacere cu trandafiri. In Romania, specia de trandafiri Rosa Damascena poate creste aproape oriunde si nu veti avea nevoie de conditii climatice deosebite pentru a o cultiva. Desi este o afacere riscanta, fiind intr-un fel ’’dependenta’’ de conditiile meteorologice, cultivarea trandafirilor va poate aduce un profit destul de mare, avand in vedere ca 1 kilogram de ulei esential din petale de trandafir poate ajunge si la 4000 de euro, iar cererea de pe piata locala, dar si internationala, este mare. Pe langa uleiurile esentiale folosite in industria farmaceutica si industria parfumului, din petalele de trandafiri mai pot fi obtinute si produse alimentare: otet de trandafiri, sirop, serbet, inghetata sau dulceata de trandafiri, ceea ce inseamna ca veti avea o piata de desfacere larga. Un hectar cultivat cu trandafiri poate produce intre 2.000 si 5.000 kg de petale proaspete, iar investitia initiala este in jur de 9.000 de euro (irigatii, tratamente si mana de lucru).

Apicultura

O alta afacere din mediul rural care ia amploare este apicultura. Cu un efectiv de albine care ne plaseaza pe locul 7 in plan european, afacerile in apicultura pot fi profitabile daca planuiti sa va deschideti un business in mediul rural. Pentru a incepe o astfel de afacere, veti avea nevoie initial de 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de pana la 1.500 de euro (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei). Pe langa asta, va mai trebui sa investiti in faguri, ramele din stupi sau tratamentele anuale pentru diverse boli. Desi profitul poate varia de la an la an, pentru fiecare familie de albine crescatorii profesionisti pot obtine intre 80 si 90 de lei profit – o familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kilograme de miere.

Ferma de lipitori

Desi poate suna ciudat, dezvoltarea unei ferme de lipitori va poate aduce un profit considerabil, mai ales daca le veti exporta – in Germania, un tratament naturist cu lipitori costa intre 5.000 si 10.000 de euro, iar in SUA, un kilogram de lipitori se vinde cu aproape 2000 de euro. Cea mai mare cautare o au lipitorile crescute in mediu steril, cele care pot fi utilizate in tratamente postoperatorii. Cresterea unor astfel de lipitori necesita, insa, o investitie destul de mare, de aproximativ 50.000 de euro, fiind necesare mai multe bazine, un circuit permanent al apei si mai multe incaperi cu temperaturi diferite, in care diferitele specii sunt tinute.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION