ScoaladeAntreprenoriat

3 idei de afaceri gastronomice stradale de la straini

gastronomie

Inceperea unei afaceri gastronomice stradale este o idee care a incoltit cel putin o data in mintea unui gurmand cu spirit antreprenorial. In Romania, cele mai de succes afaceri de acest gen sunt patiseriile, simigeriile, saormeriile, iar, de curand, afacerile cu produse bio au inceput sa ia avant.

Noi iti prezentam, in continuare, 3 idei de preparate culinare care nu au ajuns inca pe strazile din Romania, dar care au foarte mult succes in alte tari europene.

Gofre/Waffles (Belgia)

Cel mai apreciat desert belgian este reprezentat de faimoasele gofre care se vand la fiecare colt de strada din Bruxelles. Gofrele sunt un desert pufos, avand consistenta intre clatita si pandispan, iar prepararea lor presupune utilizarea unui aparat special, asemanator unui sandwich maker. Pot fi servite dulci, avand deasupra miere, dulceata, ciocolata, frisca, inghetata, fructe, sau pot fi preparate fara zahar si servite cu crema de branza sarata. Cateva oferte de aparate pentru gofre gasiti aici si aici.

Frites/French Fries (Belgia/Franta)

Originea acestui preparat este discutabila deoarece atat francezii, cat si belgienii, pretind ca la ei au aparut primii cartofi prajiti in acest stil. Cu toate ca pentru romani poate fi neobisnuita ideea de a manca pe strada cartofi prajiti dintr-un coif de hartie, folosind o mini-furculita de plastic, cert este ca in Germania, Belgia, Franta (si nu numai), aceasta practica este la ordinea zilei. Totusi, nu avem de-a face cu niste cartofi prajiti obisnuiti: reteta pentru “french fries” presupune ca acestia sa fie prajiti de doua ori, iar procesul este destul de complex, insa deloc dificil de pus in practica. Pe langa gustul deosebit si textura perfecta cu care surprind turistii, cartofii frantuzesti/belgieni vin cu o neasteptata varietate de sosuri, care ar face orice ketchup clasic sa paleasca.

Croissante (Franta)

Foarte populare in Franta si Italia, croissantele cu unt au patruns si in cateva localuri din Romania (in special cele cu specific frantuzesc), insa mai rar se gaseste o patiserie cu acest specific. Daca te intereseaza aceasta idee, trebuie sa ai grija ca reteta ta de croissante frantuzesti sa fie autentica, iar croissantele sa fie gata de la primele ore ale diminetii, cand pot insoti cu succes cafeaua la pachet. Iata aici o sugestie de preparare a aluatului clasic pentru croissante. Daca alegi sa te specializezi in acest preparat, poti adauga varietate folosind creme dulci sau sarate pentru umplutura.

Lista de mai sus ar putea continua cu celebrele eclere frantuzesti, care exista deja in Bucuresti (iata aici un exemplu), cu preparate variate pe baza de humus (potrivite pentru vegetarieni si pentru iubitorii de mancare libaneza) sau chiar cu Bratwurst-ul germanilor, care ar concura cu traditionalii mici cu mustar. Oricare dintre aceste idei ar putea fi implementata cu succes intr-un oras dezvoltat din Romania, cu populatie variata si flux turistic mare.

Ramane intrebarea: Suntem, oare, pregatiti sa aducem cartofii prajiti in strada?

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION