ScoaladeAntreprenoriat

5 orase din strainatate unde merita sa lansezi un start-up

startup

Daca vrei sa-ti deschizi un start-up in afara granitelor tarii, compania elvetiana Seedstars World iti vine in ajutor cu cateva sugestii de orase, ideale pentru dezvoltarea unei afaceri. In ciuda asteptarilor, lista alcatuita de elvetieni nu include doar orase din tari dezvoltate, ci mai ales orase din tari in curs de dezvoltare, unde competitia este mai mica, iar pe piata exista mai putine produse si servicii.

Topul realizat de Seedstars World ar putea fi considerat subiectiv, insa este cu siguranta relevant pentru lumea business-ului. Iata care sunt cateva dintre orasele considerate potrivite pentru inceperea unei afaceri.

  1. Sofia (Bulgaria)

Cu toate ca cel mai mare oras din Bulgaria nu este, de obicei, asociat succesului in afaceri, Sofia este fruntasa la dezvoltarea startup-urilor. Principalul motiv este costul mic de infiintare a unei firme, care nu depaseste 200 de euro. Totodata, antreprenorii care au ales sa inceapa o afacere in capitala Bulgariei au obtinut cu usurinta fonduri europene, care le-au permis sa investeasca sume considerabile in echipament performant. Pentru un antreprenor roman, Sofia prezinta avantajul de a fi aproape de „casa”, distanta intre Bucuresti si capitala Bulgariei putand fi parcursa in 5 ore cu masina.

  1. Varsovia (Polonia)

Capitala Poloniei este o surpriza placuta in ceea ce priveste mediul de afaceri. Startup-urile atrag fonduri cu usurinta, unele reusind sa obtina chiar runde de finantare care depasesc 5 milioane de dolari. De altfel, Polonia este una dintre putinele tari care a trecut cu bine prin criza economica, spre deosebire de celelalte tari din aceasta regiune. Interesant este si faptul ca, de curand, in Varsovia a fost deschis un Google Campus.

  1. Beijing (China)

Ne indepartam de zona Europei Centrale si ajungem in capitala Chinei, unde antreprenoriatul este noua tendinta. Pana nu demult, Beijing nu era renumit pentru inovatie, insa acest lucru a inceput sa se schimbe sub conducerea noului ministru al stiintei si tehnologiei, in varsta de doar 27 de ani. Noua conducere a facut posibila aparitia a peste 1.500 de incubatoare de afaceri si introducerea unui sistem de deduceri anuale de taxe pentru antreprenori. In capitala Chinei, chiar si studentii sunt ajutati financiar sa-si inceapa o afacere.

  1. Tunis (Tunisia)

In capitala Tunisiei, autoritatile incurajeaza dezvoltarea unui sistem de startup-uri, investind in acceleratoare si incubatoare de afaceri, precum si in programe de mentorat dedicate tinerilor antreprenori. Principalul motiv pentru a dezvolta un business aici este lipsa concurentei in numeroase domenii, Tunis fiind abia la inceput in ceea ce priveste emanciparea tinerilor si dezvoltarea spiritului antreprenorial.

  1. Sydney (Australia)

De la o tara cu traditie in antreprenoriat, cum este Australia, nu ne putem astepta decat la startup-uri care vizeaza piata internationala. Daca vrei sa-ti infiintezi o firma in Sydney, costul mediu va fi de 430 de euro. Cu toate ca, la capitolul finantare, mediul de afaceri australian nu sta foarte bine, acest lucru se compenseaza prin numeroasele evenimente dedicate micilor afaceri.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION