ScoaladeAntreprenoriat

Imprimanta 3D pentru parti anatomice, inventia revolutionara a unor tineri romani

IT

Atunci cand au realizat prima imprimanta 3D pe sistem Delta 100% romaneasca, fondatorii Symme 3D nu si-au imaginat ca vor ajunge sa revolutioneze si industria medicala. Planurile lor initiale erau de a imprima 3D produse mici, cum ar fi partile componente ale unei masini de spalat sau ale unei motociclete, precum si de a comercializa imprimantele 3D. Insa, atunci cand ai o echipa geniala, este imposibil sa te opresti din implementat idei inovative!

Povestea afacerii cu imprimante 3D

Proiectul Symma 3D a fost conceput de antreprenorul timisoarean Calin Brandabur si de colegii sai, Bogdan Ciobotea, Vucomir Ianculov, Cristi Raita si Mihai Soare. Ideea lor a pornit de la o nevoie, aceea de a gasi un anumit tip de cutii pentru un proiect de automatizare. Cand au remarcat ca astfel de cutii nu se gasesc pe piata, antreprenorii au decis sa produca ei insisi cutiile, asa ca au achizitionat prima imprimanta si au incercat sa o imbunatateasca. Dupa o perioada, si-au dat seama ca este mai usor sa faca o imprimanta de la zero, asa ca s-au apucat sa o construiasca. Rezultatul a fost prima imprimanta 3D pe sistem Delta, 100% romaneasca.

„In ciuda faptului ca suntem putin intarziati cu dezvoltarea pe plan local a acestei tehnologii, consider ca putem contribui si noi la imbunatatirea industriei de print 3D si cresterea comunitatii de makeri din Romania”, a declarat Calin Brandabur despre tehnologia de printare 3D.

Cum au ajuns fondatorii Symme 3D sa printeze parti anatomice?

CEO-ul Symme 3D, Calin Brandabur, a prezentat anul acesta un proiect surprinzator in cadrul competitiei de antreprenoriat The Venture. Alaturi de colegii sai, Calin intentioneaza sa printeze 3D parti anatomice umane, menite sa ajute medicii inainte si in timp ce realizeaza operatii complicate. Aceasta idee ar putea revolutiona modul in care medicii isi planifica operatiile si felul in care acestia le explica pacientilor despre procedura care urmeaza sa se efectueze. Mai mult decat atat, timpul petrecut in blocul operator ar putea fi scurtat cu 20-30 de minute, ceea ce inseamna mai putin efort din partea medicilor si mai putina suferinta pentru bolnavi si familiile lor.

Alte idei promitatoare de antreprenoriat social, prezentate la The Venture

Ideea celor de la Symme 3D a fost prezentata in cadrul competitiei internationale The Venture, un proiect Chivas care promoveaza antreprenoriatul cu impact social. In Romania, in cadrul evenimentului au fost prezentate 10 afaceri romanesti promitatoare, iar 5 dintre ele au fost selectate pentru finala. Urmatoarea etapa va fi marea finala globala The Venture, unde va ajunge o singura echipa din Romania.

Printre afacerile cu potential se numara prima biblioteca pentru companii din Romania, care selecteaza carti si le livreaza la birou angajatilor, pe baza unui abonament platit de angajator, un producator de becuri care reduc poluarea, o aplicatie care atentioneaza soferii cand utilizeaza telefonul mobil in timpul condusului, o platforma online de open sourcing care pune in legatura stakeholderi si antreprenori si, nu in ultimul rand, afacerea Symme 3D.

Proiectele antreprenoriale pot fi votate pe site-ul www.theventurevote.ro pana pe data de 5 ianuarie 2016.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION