ScoaladeAntreprenoriat

Ce tipuri de programe de finantare va ofera statul?

finantare

Obtinerea unei finantari de la stat poate fi o solutie atunci când doriti sa va deschideti o afacere, dar nu aveti suficiente fonduri. Intrucat informatiile oficiale referitoare la aceste programe sunt uneori coplesitoare pentru publicul nespecializat, vom incerca sa clarificam lucrurile, prezentandu-va cele mai importante aspecte ale fiecarui program in parte.

SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant)

Acest program stimuleaza infiintarea microintreprinderilor de catre intreprinzatori debutanti prin acordarea unor fonduri de pana la 10.000 de euro.

Conditii principale de eligibilitate:

– sunteti major(a)

– nu sunteti/nu ati fost actionar intr-un SRL(-D) sau SA pana acum

– puteti fi pana la 5 asociati, insa toti trebuie sa indepliniti conditiile

– puteti alege maxim 5 grupe de activitate, iar anumite activitati sunt neeligibile pentru acest program (ex: intermedierile financiare, agricultura, cresterea animalelor etc.)

Fonduri:

– statul roman poate oferi pana la 10.000 de euro nerambursabili

– fondurile acordate nu pot depasi 50% din valoarea intregului proiect, iar restul de minim 50% trebuie sa fie contributia personala (din surse proprii sau credit bancar)

Incepand din anul 2015, legea cere ca intreprinzatorul sa dovedeasca faptul ca detine minimum 50% din valoarea proiectului in momentul semnarii contractului de finantare. Totodata, el trebuie sa faca toate cheltuielile reprezentand valoarea proiectului din bani proprii, in termen de 45 de zile de la semnarea contractului, urmand ca ulterior sa-i fie decontata 50% din valoarea cheltuielilor fara TVA. Prin urmare, daca vreti sa obtineti 10.000 de euro de la stat, trebuie sa aveti deja 20.000 de euro + TVA sau sa-i puteti obtine prin credit bancar.

Femeia Manager

Acest program urmareste sa dezvolte cultura antreprenoriala in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, prin acordarea unui ajutor financiar nerambursabil de 50.000 RON.

Conditii principale de eligibilitate:

– programul se aplica pentru microintreprinderi (SRL, SRL-D, PFA, II) infiintate de mai putin de 3 ani

– 50% dintre actiuni sunt detinute de o femeie sau reprezentantul legal este o femeie (in cazul PFA-ului sau II-ului)

– microintreprinderea trebuie sa nu aiba datorii

Fonduri:

– statul roman ofera 50.000 RON

– ajutorul financiar acordat de stat reprezinta 90% din valoarea proiectului, restul de 10% fiind contributia proprie

Si in cazul acesta, cheltuielile integrale pentru proiect trebuie sa fie facute din bani proprii (in primele 30 de zile de la semnarea contractului), dupa care sunt decontate in proportie de 90%.

START

Programul START sustine dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale tinerilor si acorda ajutor financiar acestora, care poate ajunge la 120.000 RON.

Conditii principale de eligibilitate:

– fondurile se acorda doar firmelor de tipul SRL(-D)

– firma are cel mult 2 ani vechime si nu are datorii

– nu ati beneficiat, in trecut, de ajutor financiar prin intermediul START

– nu ati beneficiat, in 2015, de ajutor financiar din bugetul statului

Fonduri:

– statul roman ofera 120.000 RON, care reprezinta 90% din valoarea proiectului, restul fiind contributie proprie.

Din nou, cheltuielile reprezentand valoarea totala a proiectului trebuie sa fie achitate in primele 45 de zile din banii proprii, dupa care sunt decontate in proportie de 90%.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION