ScoaladeAntreprenoriat

Ce surse de finantare pentru un start-up exista in Romania?

finantare

Un business construit de la zero necesita o multime de resurse, atat materiale, cat si umane, dar si o sursa de know-how, care sa te ajute sa iti dezvolti afacerea in directia corecta. Daca resursele umane si know-how-ul se obtin destul de usor, daca stii unde anume sa cauti, cand vine vorba despre suma de bani necesara pentru demararea unei afaceri, situatia se complica.

Problema banilor este unul dintre cele mai invocate motive de catre cei care vor sa-si infiinteze o afacere, 82% dintre aceste persoane considerand ca accesul la finantari este dificil in Romania, conform unui studiu EY de la inceputul lui 2015. Insa, la o documentare mai atenta, exista cateva optiuni prin care cei care vor sa devina antreprenori pot sa obtina finantare pentru propria afacere.

In functie de tipul business-ului, de dimensiunea sa si de calitatea planului de afaceri, in afara creditelor bancare, se mai pot accesa o serie de surse de finantare:

  1. Granturile de tip non-equity: aceste granturi sunt cele pe care proprietarii noilor afaceri le pot obtine fie printr-un program de accelerare sau pre-accelerare, fie in cadrul diferitelor competitii destinate start-up-urilor. Ele au scopul de a sustine lansarea afacerii si, de cele mai multe ori, nu depasesc 25.000 de euro. Diferenta dintre un program de accelerare de afaceri si un program de pre-accelerare se refera la nivelul la care se afla start-up-urile care se inscriu in program, cele de accelerare lucrand cu companii care deja au produse ce genereaza un profit pe piata, in timp ce programele de pre-accelerare lucreaza cu start-up-uri care sunt inca la inceput de drum.
  2. Fondurile guvernamentale si europene: firmele mici si mijlocii pot avea acces la sume de bani nerambursabile oferite de catre stat, pentru a dezvolta activitati comerciale, in functie de domeniul in care activeaza. De asemenea, cei care infiinteaza pentru prima oara o afacere beneficiaza de anumite scutiri de taxe si alte beneficii oferite de catre stat.

Prin fonduri europene oferite de catre Uniune se pot finanta planuri de afaceri si idei inovatoare ale antreprenorilor. In functie de domeniul afacerii sau capacitatea de finantare, acestia pot accesa diferite linii de finantare nerambursabile de pana la 6.750.000 lei, cu rata finantarii nerambursabile de pana la 100%. Domeniile cele mai cautate pentru a beneficia de aceste finantari sunt IT & C, sanatate, domeniul agro-alimentar, energie si mediu, nano-tehnologii si materiale avansate. Mai multe informatii legate de acestea puteti citi aici.

  1. Investitorii de tip business angel: potrivit noii legi pentru stimularea investitorilor de tip ,,business angels’’, adoptata in aprilie 2015, investitorii cu experienta in afaceri pot acorda ajutorul financiar, dar si know-how firmelor mici, cu o cifra de afaceri mai mica de 10 milioane de euro si cu mai putin de 50 de angajati. Suma primita poate sa fie cuprinsa intre 3000 si 200.000 de euro, iar finantatorii devin actionari in cadrul start-up-ului. O retea de investitori privati in Romania este TechAngels. De asemenea, exista si servicii care pun in legatura antreprenorii cu investitorii, spre exemplu BizAngels.ro.
  2. Fondurile de private equity si venture capital: reprezinta surse de investitii al caror capital este finantat fie de un investitor privat, fie de unul institutional, de exemplu o banca. Fondurile de private equity presupun ca investitorul sa aiba pachetul majoritar de actiuni in cadrul start-up-ului, iar cele de tip venture reprezinta investitii de tip seed, banii pusi la dispozitie putand fi utilizati doar in etapele primare de dezvoltare ale companiei.
  3. Crowdfunding-ul: se realizeaza online, pe platforme acreditate. Aici, viitorii antreprenori isi prezinta proiectele care, mai apoi, sunt finantate, pe baza unui regulament, de catre utilizatori, care pot fi atat persoane fizice, cat si juridice. De asemenea, de curand a fost elaborat si un proiect de lege pentru crowdfunding, despre care poti afla mai multe aici. In Romania, astfel de platforme sunt Crestemidei.ro, Multifinantare.ro sau Wearehere.ro.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION