ScoaladeAntreprenoriat

2 idei de afaceri creative din Romania

creativ

Industriile creative, activitatile de productie in care inovatia si creativitatea se imbina cu spiritul antreprenorial, devin din ce in ce mai populare in randul romanilor care doresc sa exploateze oportunitati de business in afaceri de nisa, dar care, cu o investitie de cateva mii de euro, pot genera pe termen lung o cifra de afaceri de ordinul zecilor de mii.

In Romania, trendul ponderii industriile creative in PIB este in crestere, pentru perioada 2015-2020, guvernul preconizand o crestere de la 7 la 10 % in competitivitatea acestui sector din punct de vedere economic. Asadar, daca va intrebati cum ati putea sa transformati o astfel de idee ingenioasa intr-o afacere profitabila, acest articol va prezinta povestile a doua idei de afaceri din industriile creative in Romania care s-au dovedit a fi concepte inovative, dar si profitabile pentru antreprenorii care le-au gandit.

  1. MySafeKid- sistem de alarmare in cazul disparitiei copiilor

Prima idee de afaceri apartine unei economiste de profesie si este un business cu caracter social. MySafeKid, un proiect dedicat sigurantei copiilor, dupa cum va spune si numele sau, este o companie infiintata in 2011, care comercializeaza un sistem de alarmare in cazul disparitiei copiilor. Sistemul se bazeaza pe stocarea datelor si fotografiilor celor mici online sau pe un CD/DVD si actualizarea permanenta a acestora. In cazul in care un copil dispare, sistemul este programat sa transmita o alerta catre autoritatile romane. De altfel, in cadrul afacerii, antreprenoarea colaboreaza cu institutii publice, printre care se numara Politia Romana si Ministerul Educatiei.

Pachetul de servicii, pe care parintii interesati il pot cumpara direct online, de pe site-ul MySafeKid, variaza intre 125 si 250 de lei. De asemenea, parintii mai pot achizitiona si bratari de identificare, ce contin datele de contact ale acestora.

Initial o afacere mica, care depindea foarte mult de activitatile de promovare, MySafeKid s-a dezvoltat armonios, iar in prezent, serviciile firmei acopera si o serie de workshopuri educationale pentru parinti sau o aplicatie smartphone, dezvoltata cu ajutorul unor colaboratori in IT.

  1. Afaceri cu obiecte handmade

Obiectele handmade au devenit si ele un punct de interes pentru antreprenorii din Romania, mai ales pentru ca o afacere de acest gen are mai multe avantaje: este un business care poate fi conceput, initial, intr-un regim part-time, capitalul minim de inceput ajunge undeva la 1000 de euro, iar daca investiti intr-un site sau blog in care sa va promovati produsele intr-un mod inteligent, profitul nu va intarzia sa apara.

Foarte importanta aici este partea de cercetare a pietei, pentru a vedea de ce anume mai au nevoie clientii si ce obiecte au o cerere mai mare. Avand in vedere ca, spre exemplu, bijuteriile se vand cu un pret redus, undeva intre 10 si 50 de RON, iar aranjamentele florale sau obiectele de artizanat au preturi mai ridicate, profitul potential depinde de ce anume confectionati si vindeti. Cateva exemple de afaceri handmade, printre care se numara gentile tricotate sau agendele din piele personalizate, le puteti gasi aici.

About the author

Acest site dedicat oamenilor intreprinzatori a aparut din pasiune pentru antreprenoriat si cu ajutorul unui proiect european la care Asociatia Travel Focus a fost partener. Ne propunem ca inclusiv dupa finalizarea proiectului sa-l dezvoltam si sa il transformam intr-un portal de interes, cu informatii utile pentru oamenii de afaceri, dar mai ales pentru cei la inceput de drum, dornici sa se lanseze in afaceri.

Related

JOIN THE DISCUSSION